Bestel het boek

fotoVia deze website kun je het boek bestellen! Stuur naam en adresgegevens en het gewenst aantal exemplaren naar: steven_vt@hotmail.com.

Bekijk hier een preview van de publicatie.

De verkoopprijs is € 29,50 exclusief verzendkosten. Het boek wordt toegestuurd, met een rekening. Hartelijk dank!

Ed van Teeseling – beeldhouwer is een uitgave van ‘de erven Ed van Teeseling’ i.s.m. 99 Uitgevers, Haarlem. Productie: Riëlle Boerland.
Vormgeving: Mart. Warmerdam.
Formaat: 28,5 x 22,5 cm, 208 pagina’s, hardcover, full colour, 242 afbeeldingen.

De monografie is mede mogelijk gemaakt door Museum Beelden aan Zee, Sculptuurinstituut Den Haag, de ruimhartige bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Hartenfonds, stichting Het Nuyensfonds en ‘de erven’, en de welwillende steun van verzamelaars, familieleden en liefhebbers van het werk van Ed.

Voor het eerst verschijnt er met dit boek het complete overzicht van het leven en werk van de beeldhouwer Ed van Teeseling (1924-2008). Het geeft een boeiend beeld van deze veelzijdige Nijmeegse kunstenaar, wiens bijna zestig jaar omvattende loopbaan de fascinerende ontwikkeling van figuratie naar abstractie laat zien. Zowel zijn beelden als zijn schilderijen en tekeningen weerspiegelen de ontwikkelingen, thema’s en dilemma’s van de kunst uit zijn tijdvak. Zo komen we in dit zorgvuldig samengestelde en vormgegeven boek niet alleen meer te weten over de beelden van Van Teeseling, maar ook over de ontwikkeling van de Nederlandse beeldhouwkunst zelf.

In een uitgebreide biografische tekst, geschreven door publicist en tentoonstellingsmaker Felix Villanueva, wordt ingegaan op het uitzonderlijke talent van Ed van Teeseling voor het beeldhouwen, zijn betekenis voor de ontwikkeling van het ‘à cire perdue’ bronsgieten in Nederland en zijn rol als ‘nestor’ en bindende factor in het naoorlogse Nijmeegse (en Gelderse) kunstleven. Er is ruim aandacht voor de tientallen opmerkelijke beelden die hij realiseerde in de openbare ruimte door heel Nederland, en specifiek voor de sculpturen in Nijmegen, waar Van Teeseling werd gezien als ‘stadsbeeldhouwer’. Daarnaast maken we kennis met het minder bekende, intieme œuvre van portretten en kleinplastieken, tekeningen, etsen en schilderijen.
Naast Felix Villanueva geven Jan Teeuwisse (directeur van Museum Beelden aan Zee), kunsthistoricus Leo Ewals, oud-cultuurambtenaar Jaap Kassies, kunstenaars Geert-Jan van Oostende, Nur Tarim en Jan Rothuizen en schijver Thomas Verbogt een verrassend compleet beeld van de beeldhouwer Ed van Teeseling.

Schrijver en kunstcriticus Albert Hagenaars schreef over het boek:
Deze monografie mag artistiek én historisch een geslaagde investering heten. Hoewel de kunstenaar, geboren in Amsterdam maar opgegroeid en immer actief gebleven in Nijmegen, ook actief was als graficus, schilder en tekenaar, belicht het boek zijn gevarieerde ontwikkeling als beeldhouwer, die invloeden van de elkaar opvolgende (inter)nationale stromingen weergeeft maar toch vaak eigenheid toont. Uit diverse interviews (1960-2000) werd een nieuw vraaggesprek samengesteld. Een biografische schets, de culturele groei van Nijmegen, getuigenissen van vrienden, enkele kleinere bijdragen en afsluitende overzichtslijsten vullen het profiel aan. Een meerwaarde is zeker de keuze om leven en werk van de kunstenaar te vervlechten met zowel de stad waar hij zijn stempel op drukte (ook nog als organisator) als de diepgaande maatschappelijke en culturele veranderingen die op hém inwerkten. Daarmee is de bedding gerealiseerd voor een grotere groep lezers dan bij dit soort boeken gebruikelijk is.”

ISBN 978-90-78670-27-8
© 2012 de auteurs / de erven / 99 Uitgevers/Publishers

 

Advertenties

14 reacties op Bestel het boek

 1. Gerda Veldkamp-Scholten zegt:

  Goed idee, ik kijk uit naar het boek.
  Zijn werk “regen en wolken” is nog steeds favoriet hier op mijn vensterbank.
  Ik heb goede herinneringen aan Ed, een aimabel mens en leuk om mee te praten
  in de tijd dat ik in galerie Magenta werkte.

 2. Beste Mensen,
  Het zal vast en zeker een mooi kunst-boek worden.
  Bij deze bestel ik er vast een.
  Het zou op zijn plaats zijn als er een mooie overzichtstentoonstelling zou komen in het Nijmeegs Museum Het Valkhof.
  De naam ‘ Nijmeegs Museum Het Valkhof ‘ kan aan haar eigen naam een mooie dienst bewijzen door een overzichtstentoonstelling over deze Nijmeegse beeldhouwer te organiseren.
  Wij betalen daar tenslotte belasting voor.
  De halve tijd staan beneden ruimtes in dat Museum leeg.
  Vele anderen en ook u zullen er naar uitkijken.

  Met vriendelijke groet,

  Boudewijn Corstiaensen

 3. Beste Ingeborg en Steven,
  Het geluk om talent te hebben is soms niet voldoende, je moet ook nog dierbaren hebben die die talenten willen documenteren en openbaar maken via deze mooie blog en presentatie. Bravo, mijn respect.
  Naar het boek zie ik uit.
  IJsbrandt

 4. helen van Teeseling zegt:

  Ook wij, Pieter en ik, kijken uit naar het boek!
  Onze vele mooie herinneringen aan Ed koesteren en bewaren we met warmte in ons hart. We hebben lang mogen genieten van de jongste broer van mijn vader Heinz en menig slokje gedronken op deze familiale vriendschap. Dagelijks genieten we van de mooie kunst die wij van hem bezitten.
  Veel succes

 5. Henk Ederveen zegt:

  Dag Ingeborg,
  Wat een verrassende ontmoeting vorige week op Art Amsterdam. Hierbij bestel ik graag het boek over Ed. De inspirerende de tijd dat Ed als docent aan de Vrije Academie werkte en ik daar van 1970 tot 1992 directeur was, wil ik graag herbeleven in jullie monografie.
  Veel succes met je taak de geweldige verdiensten van Ed verder uit te dragen.

  Ingeborg, je mail beantwoord ik separaat.

  Hartelijk gegroet,

  Henk en Krijnie Ederveen Epe

 6. Pingback: Het boek krijgt vorm | over ed van teeseling . beeldhouwer

 7. Pingback: Nuyensfonds steunt het boek | over ed van teeseling . beeldhouwer

 8. Eva van Teeseling zegt:

  ja, ik ben ook heel nieuwsgierig naar HET boek, dus bestel graag een exemplaar!

  groet,
  Eva van Teeseling
  Nijmegen
  (het nichtje waarvoor oom Ed vroeger dropjes uit de telefoonhoorn toverde…)

 9. W. Mackaaij zegt:

  Heel fijn dat er nu schot komt in de uitgave van het boek.
  Ik had dacht ik al ingetekend maar voor alle zekerheid……Ik wil de uitgave niet missen.
  Goed werk verricht!

  Mevr. Willy Mackaaij

 10. Liesbeth Jans zegt:

  Hoi Steven,
  Het was leuk om kennis te maken in Amsterdam. Ik bewaar een mooie herinnering aan het atelierbezoek bij je vader.Graag bestel ik een exemplaar van het boek.
  Hartelijke groet,
  Liesbeth Jans

  • Yvonne de Boer-Ravestein zegt:

   Door de aankondiging van het boek over Ed van Teeseling op internet en daarna contact met Steven van Teeseling is aan mijn onderzoek naar de maker van de reliëfs in de raadzaal en de putti aan de voorgevel van het voormalige gemeentehuis van Gendt definitief een positief einde gekomen. Ed van Teeseling heeft die inderdaad gemaakt. Ik was de archieven ingedoken en had alleen een bijna onleesbare aantekening ‘reliëfs Tezeling’ gevonden. Ze blijken een van de eerste opdrachten van zijn vader geweest te zijn. Een prima aanvulling op mijn verhaal dat in het boek komt dat de Historische Kring Gente in maart 2013 uitbrengt. Steven bedankt!

 11. Pingback: Het boek is naar de drukker! | over ed van teeseling . beeldhouwer

 12. Nataliya zegt:

  Dear Ingeborg,
  Ed’s book is the great work! We often look through it and enjoy! He is THE ARTIST. Thank you so much.

  Best regards,
  Natalya and Mikhail from Moscow, Russia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s